Lekovito bilje - Kantarion

Kantarion

(kantarijon, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka) је višegodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae). Beru se u periodu intenzovnog cvetanja samo zdrave stabljike, ne duže od 35cm, poveuju u kitice i suše na senovitom mestu, na promaji.

Lekovito bilje - Majčina dušica

Majčina dušica

je trajna oko 30 cm visoka, grmasta biljka. Naziva se još babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabrac. Ova biljka je od velike pomoći u hladnim i vlažnim jesenjim danima, kada vladaju prehlade i gripovi.

Lekovito bilje - Jagorčevina

Jagorčevina

(jaglika, jagorčika, kunjavac, jaglac, galčina). Korenje se sakuplja pre nego što biljka sasvim uvene, u periodu april – oktobar, ili u kasnu jesen, dok se cvetovi beru u aprilu i maju. Koren se opere i što pre suši, bilo na suncu, bilo na promaji. Cvetovi se sakupljaju kada su potpuno oformljeni. Treba ih pažljivo od lagati u korpe i sušiti raspoređene u tankom sloju na hartiji, u tamnim i provetrenim prostorijama.

Lekovito bilje - Prečica

Prečica

Zimzelena biljka, nalik na mahovinu, raste u jelovim i bukovim šumama. Ima puzavičasto stablo koje se uzemljuje razgranatim korenjem. Iz stabljike vertikalno rastu plodonosne grane, visoke 7-10 cm. Koristi i sakuplja cela stabljika sa listovima i spore (prah iz klasja). Sakupljanje se vrši u junuavgustu, pre potpunog dozrevanja klasja. Posle sakupljanja, klasje se odvaja (suši se zasebno), a ostatak biljke se očisti od korenja i od pocrnelih i požutelih delova, suši se na tamnim, dobro provetrenim 

Lekovito bilje - Žalfija

Žalfija

Polu-drvenasta, polu-zeljasta biljka sa uspravnim stablom, raste do 70-80 cm.Listovi, krunice, ili cela biljka sa cvetovima. Listovi se sakupljaju pre cvetanja biljke, sakupljanje se obavlja košenjem, posle čega se odvajaju listovi, cvetne krunice i drvenasti delovi biljke. Listove treba sakupljati dok su još zeleni. Sušenje svih delova treba obaviti u senci, na promaji.

Lekovito bilje - Gavez

Gavez

(voluj, crni koren, vrani gavez, klinjak, gavezina) Ova lekovita biljka je jedna od najdragocenijih koje nam priroda nudi. Raste po vlažnim pašnjacima, pored ograda i cveta celo leto.Sakuplja se gornja polovina stabljike u vreme i posle cvetanja, u periodu april-septembar. Listovi se suše u senci. Koren se sakuplja od marta do aprila, ili od septembra do novembra. Koren treba da je čist, da ima sjajno-crnu boju spolja i belo-žućkastu iznutra. Treba ga usitniti na komade od 10-15 cm.

Lekovito bilje - Čičak

Čičak

Dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom, tamno smeđim spolja i bledo žućkastim iznutra. Stablo je razgranato, visine 25-65 cm. Korenje se sakuplja u martu, aprilu i septembru ili oktobru. Suši se u zagrejanim prostorijama ili na suncu.

Lekovito bilje - Sremuš

Sremuš

(medveđi luk, divlji luk) ima veliku hranljivu vrednost, koristi se nadzemni deo biljke u svežem stanju, pre cvetanja ili sveža lukovica, ubrana u avgustu pre donošenja semena.