Plantamell

Pečurke

Crni ili ljetni vrganj (lat. Boletus aereus Bull. ex Fr) jestiva je vrsta gljive koja raste u submediteranski krajevima od maja do septembra, a u unutrašnjosti od juna do oktobra.

Ludara otrovna je gljiva iz razdela Basidiomycota i pripada porodici Boleataceae. Retko se javljaju slučajevi trovanja ovom gljivom. Poseduje veoma masivna plodonosna tela upečatljivih boja.

Vučji vrganj je vrsta jestive gljive, karakteristična vrganjevka naših priobalnih krajeva i otoka, prema jugu sve češća. 

Prevedeno sa engleskog-Amanitaceae je porodica gljiva koje stvaraju pečurke. Amanita Pers. je jedan od najsvetlijih i najpoznatijih rodova gljivica. 

Vučji vrganj je vrsta jestive gljive, karakteristična vrganjevka naših priobalnih krajeva i otoka, prema jugu sve češća.

Jajčara ili Blagva je jestiva gljiva, jedna od najukusnijih, raste u svim šumama, leti i tokom toplih jesenjih dana. Pripada familiji pupavki. 

Lisičarka, jestiva je gljiva. Možda čak i najpoznatija iz porodice Cantharellus, ako ne i najpoznatija iz porodice Cantharellaceae. Narandžasto-žuta levkastog izgleda, raste obično u grupi gljiva iz iste porodice u simbiozi sa korenom listopadnog i zimzelenog drveća, najčešće hrasta i jela.